Linn Kalseth er glass-formgiver og ny i Eliborg

Vi tok turen innom Linn for å ønske henne velkommen tilbake til Gratangen. Her forteller hun selv om sin spennende bakgrunn, og viser oss noe av sin kunst.

- "Jeg er 37 år og oppvokst i Gratangen.

Utdannet glass-formgiver ved Glass- & Keramikkskolen på Bornholm i Danmark.

Jeg var ferdig utdannet i 2004 og leverte samme sommer mitt første større oppdrag,  en skulptur-installasjon til Festspillene i Nord-Norge, som ble montert på kaia i Harstad under festspillene 04.  (Skulptur-installasjonen "Fremskritt" bilde 1)

Fra 2005 til 2007 var jeg med å drive fellesverkstedet Celsiusglass i København, hvor jeg bl.a produserte en utsmykking til Arvid Hanssen Huset i Dyrøy Kommune, med dikt av Arvid Hanssen innkapslet i støpt glass ( bilde 2-3) og en utsmykking til Kippermoen Ungdommskole i Mosjøen.
  
Fra 2007 til 2009 var jeg med å etablere og drive S12 Galleri og Verksted i Bergen Sentrum. S12 er et av Norges best utstyrte glassverksteder, og har blant annet en glassovn på 2x3 meter. Her produserte jeg skulpturen "Grenseland" på oppdrag fra Tranøy Skulpturpark på Hamarøy, (bilde 4-5),  samt utsmykkingen "Vær" for Tromsø Brannstasjon (bilde 6).

I tillegg til utsmykkinger og større skulptur-installasjoner, produserer jeg også kunsthåndverk og mindre skulpturer.

Jeg er opptatt av spillet mellom glass og lys og har produsert en del lamper eller Lysende Objekter, i tillegg til andre kunsthåndverksprodukter som vaser, glass og skåler. Jeg er imidlertid ikke så glad i serieproduksjon, og de fleste produktene mine er One-of-a-kind. (bilde 7-12).

Mitt seneste prosjekt var en utsmykking til Sjøvegan Videregående skole. Et velkomst-skilt med innskriften "Velkommen" på 20 forskjellige språk, for å markere at skolen mottok Benjamin-prisen for sitt flotte arbeid med integrering og antirasisme (bilde 13).

Jeg har i mange år drømt om å kunne etablere mitt eget verksted, med utstyr for støping, sliping og dekorering av glass. I 2017 begynte endelig drømmen å manifestere seg, da jeg fikk støtte fra Sparebankstiftelsen for å opprette verkstedet "Form-Lab" på Eliborg Kulturhus i Gratangen, som en del av den kreative sam-lokaliseringen her, med utstyr for produksjon av former og 3D objekter i forskjellige harde/ plastiske materialer, samt støping, sliping og dekorering av glass. I 2018 fikk jeg også støtte fra Gratangen Kommunes næringsfond, og dermed var finansieringen i orden. 

Sommeren 2018 flyttet jeg, med mann og barn tilbake til Gratangen for å etablere meg som kunstner i hjembygda.


I løpet av høsten 2018 har lokalet blitt pusset opp og i desember 2018 er alt utstyr endelig på plass.

Planen er å drive både med egen kunstproduksjon og å holde kurs for både barn, unge og voksne.

I tillegg til min utdannelse som kunstner har jeg også nylig fullført utdannelse til Kunst-terapeut ved Sattva Kunstterapeutisk Institutt, og ønsket er å formidle til så mange som mulig, den ressursen og kilden til livsglede og selvinnsikt som kreativiteten er. Alle har denne gaven, som en iboende kraft, det handler bare om å aktivere og bruke den.

Det vil bli både kurs og 1:1 coaching i kreativ selvutvikling utover nyåret." 

Facebook side: https://www.facebook.com/kunstterapeut/